woensdag 11 maart 2015

De voorkook

Het voorjaar is een drukke tijd als je een moestuin hebt.
Mis je het voorjaar dan wordt het een hongerig jaar.
Naast het voorbereiden van de bedden op de nieuwe zaadjes die er binnenkort ingaan, zijn er andere voorbereidingen:

De aardappels laten voorkiemen. Leg de aardappels op een lichte koele plek. De ogen gaan uitlopen. In het donker worden het lange slierten, waar niets mee te beginnen valt. In het licht worden ze compact.
Bij het planten drie mooie kiemen over houden, de rest eraf wrijven. Dan krijg je mooie sterke planten. Dan is de kans op mooi aardappels stukken groter.

Belle de Fontenaye

Arran pilot


Ratte d'Ardeche



Ik kiem mijn kapucijners altijd voor, dan gaan ze sneller aan de groei, hopelijk voordat de muizen ze te pakken hebben. Gewoon in een plastic bakje met sluitend deksel, paar velletjes nat keukenpapier erin en wachten tot de wortel eruit kruipt. Dan zijn ze rijp voor planten. Een voordeel is dat je alleen kapucijners plant die het ook daadwerkelijk doen. Degene die geen sjoege geven kun je het best op de composthoop gooien.

Kapucijners, klaar om te ontkiemen


In een verwarmd kasje heb ik tomaten, Red Currant, Black Russian en een vleestomaat met de naam vleestomaat gezaaid. Tevens twee pepersoorten, rode peper waarvan ik het zaad zelf heb over gehouden en een Hongaarse pepersoort. En een rode paprika, Jubilandska.

De planten kunnen zo flink groeien voor ik ze half mei in de tuin zal uitplanten.


Zaadjes in ondiepe geultjes, niet te dicht op elkaar,
dan is het later makkelijker verspenen.

Liefdevol toedekken en zorgen dat het goed
vochtig is.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten